Paris: my favorite path

Πριν χρόνια, ένα αρχιτεκτονικό βιβλίο με οδήγησε σε γωνιές του Παρισιού που δύσκολα αποκαλύπτονται στους επισκέπτες μερικών ημερών, αλλά ενώ  αποτελούν ένα ίσως  αδιάφορο κομμάτι της καθημερινότητας εκείνων που κατοικούν στην περιοχή, μπορούν να συναρπάσουν όσους έχουν τις αισθήσεις τους σε εγρήγορση. Εκείνη η βόλτα εξερεύνησης ορίστηκε ως  η αγαπημένη μου διαδρομή σ’ αυτή την πόλη, καθώς περιλαμβάνει όλες τις αντιθέσεις του αστικού τοπίου, που φέρει μια ιστορία, αλλά συγχρόνως δεν διστάζει να εξελιχθεί.

Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται λίγο πιο νότια από την Βαστίλλη, στην avenue Daumesnil. Οι παλιές γραμμές του άλλωτε υπέργειου προαστικού σιδηροδρόμου, έχουν διαμορφωθεί σε έναν επιμήκη κήπο που αιωρείται πάνω από τις  διαδοχικές καμάρες  του  Viaduc des arts για να καταλήξει στο bois de Vincennes.

le Viaduc des arts overlooked by the Promenade Plantee

Στη βάση του, αναπτύσσεται μια σειρά από καμπύλα εργαστήρια καλλιτεχνών και άλλα καταστήματα, εξασφαλίζοντας μια ακόμη χρήση για την πέτρινη κατασκευή.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο θόρυβος της πόλης σβήνει πίσω από την γενναιόδωρη βλάστηση. Μια παραπλανητική αίσθηση απόδρασης αναμιγνύεται με την καθησυχαστική  αφ’ υψηλού θέα της αστικής ζωής που συνεχίζει να κυλά στο γνωστό ρυθμό της.

03

04

Κάποια στιγμή το τοπίο αλλάζει. Το μονοπάτι περνάει ανάμεσα σε κτίρια κατοικιών και κάπου στα μισά της διαδρομής προς το δάσος μετατρέπεται σε ξύλινη τοξωτή γέφυρα πάνω από τον Jardin de Reuilly.

??????????????????????

06

Περπατώντας  στο επίπεδο του δρόμου πλέον, η στάση στο ναό του Saint Esprit συγκινεί τους εξοικιωμένους με τη βυζαντινή αρχιτεκτονική.

07

Η σύγχρονη πρόσοψη δεν προμηνύει σε καμία περίπτωση την εικόνα του εσωτερικού. Σε μια ατμόσφαιρα μυστηρίου, τα αρχιτεκτονικά στοιχεία υψώνονται επιβλητικά,  γκρίζα, σαν να μην έχουν υφή. Τα υλικά δεν έχουν σημασία. Μόνο οι φόρμες διακρίνονται κάτω από το λιγοστό φως που κάνει τον τρούλο να αιωρείται. Το συμπέρασμα βγαίνει αυθόρμητα, με τη συνοδεία μιας αναπόφευκτης αναστάτωσης. Παρά τη διαφορετική κλίμακα, τον διαφορετικό τρόπο και χρόνο κατασκευής, εδώ στο Παρίσι, βρίσκεται το αντίγραφο της Αγίας Σοφίας.

08

Στη συνέχεια η διαδρομή μετατοπίζεται πιο δυτικά, στην άλλη πλευρά των σιδηροδρομικών γραμμών του Gare de Lyon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Δύο στάσεις metro μεσολαβούν ως το Bercy, όπου ένα ακόμη πάρκο ξεδιπλώνεται μπροστά από την την cinemathèque, παράδειγμα της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του Frank Gehry.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το πράσινο σταματά στο Bercy village, όπου βρίσκονται οι παλιές αποθήκες της μεγαλύτερης αγοράς κρασιού. Σήμερα,  χαρακτηρισμένες ως ιστορικά μνημεία και ανακαινισμένες εξολοκλήρου, φιλοξενούν ένα μικρό εμπορικό κέντρο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το συγκρότημα αποτελούν  δύο αντικριστές σειρές πανομοιότυπων  πέτρινων κτισμάτων, καταστημάτων και εστιατορίων, που  απλώνουν τις terrasses τους  κατά μήκος μιας κλειστής πλατείας, γνωστή ως cour Saint-Émilion. Οι εξωτερικές όψεις, μεταλλικής κατασκευής, επενδεδυμένες με ξύλο και γυαλί, προσδίδουν μια σύγχρονη πινελιά, που τις ανάγει σε αναπόσπαστο κομμάτι του νεόδμητου αστικού περιβάλλοντος. Αντίθετα, στην καρδιά της εσωτερικής αυλής, η γοητεία των παλιών αποθηκών αναδεικνύεται  με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία τους.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το πέρασμα στην απέναντι όχθη του ποταμού γίνεται δελεαστικό χάρη στην κυματιστή passerelle Simone-de-Beauvoir, στην άλλη άκρη της οποίας δεσπόζουν οι τέσσερις πύργοι της εθνικής βιβλιοθήκης.

13

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η υπερυψωμένη πλατφόρμα στη βάση των “γυάλινων βιβλίων” προσφέρει άπλετη θέα προς τα γύρω κτίρια κατοικιών και γραφείων, που ανεγείρονται συστηματικά στο πλαίσιο του πολεοδομικού ανασχεδιασμού και ανάπτυξης της κάποτε πιο βιομηχανικής περιοχής.

Η βόλτα κλείνει στα docks, άλλη μια πρώην αποθήκη που μεταμορφώνεται σε σημείο αναφοράς της ανατολικής όχθης, χάρη σε μια δυναμική επέμβαση.  Στο υπάρχον σύμπλεγμα δοκών-υποστηλωμάτων προσαρτείται η μεταλλική κατασκευή, ακανόνιστης  μορφής για να στεγάσει τη σχολή σχεδίου και μόδας, καθώς και χώρους αναψυχής.

15

16

Αν και η διαδρομή τελείωσε, το αρχιτεκτονικό πάρτυ στο 12ο arrondissement συνεχίζεται αδιάκοπα. Κτίρια παλιά και σύχρονα, κτίρια τολμηρά, έργα διάσημων αρχιτεκτόνων, έργα αποκατάστασης και επανάχρησης, χώροι υπαίθριοι, πάρκα, γέφυρες και  φυσικό περιβάλλον συναντιούνται, συνεργάζονται, αντιπαραβάλλονται, αλληλεπιδρούν και συνθέτουν την εικόνα μιας πόλης που πάντα κρύβει μια έκπληξη ή μια ανατροπή.

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Paris: my favorite path

  1. Παράθεμα: η κουμπάρα στο παρίσι | les jours et ses traces

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s