design principles – my experiences

Δεν δουλεύουν έτσι οι αρχιτέκτονες, θέλω να βλέπω πρώτα το σχέδιο στο χέρι, αλλιώς θα αναγκαστώ να αποσυνδέσω όλους τους υπολογιστές μέχρι να μάθετε να σχεδιάζετε σωστά!

01

Λόγια του προϊσταμένου μου, που δεν έχω ακούσει  λίγες φορές. Αρχιτέκτονας της παλιάς σχολής, σχεδιάζει μόνο με χαρτί , μολύβι και χάρακα. Ούτε τη διευκόλυνση του κλιμακόμετρου δεν καταδέχεται. Από την άλλη όμως, παρά την ηλικία του, αγαπά την τεχνολογία και δεν περιφρονεί τις καινοτομίες της εποχής, που υπόσχονται ταχύτερο και πιο ποιοτικό αποτέλεσμα.

Κάνοντας έναν απολογισμό στη σύντομη σχετικά αρχιτεκτονική μου δραστηριότητα, παρατηρώ την εξέλιξη των μεθόδων και των μέσων που έχω χρησιμοποιήσει στη δουλειά μου. Στα μικρά έτη των σπουδών μου, διδάχτηκα το γραμμικό σχέδιο. Ο παραδοσιακός τρόπος απεικόνισης ήταν υποχρεωτικός και ο μόνος αποδεκτός, κάτι που αμφιβάλω αν ισχύει ακόμα.

ÁÑ×Ç ÌÇÍÕÌÁÔÏÓ

Στη φάση τη διπλωματικής, ίσως και λίγο νωρίτερα ο υπολογιστής και το πιο διαδεδομένο λογισμικό σχεδιασμού μπήκαν στη ζωή μου. Το ρόλο του χαρτιού έπαιζε η οθόνη με το μαύρο φόντο και του μολυβιού ο κέρσορας με το σχήμα σταυρού. Ωστόσο η λογική ήταν η ίδια. Γραμμές κάθετες, οριζόντιες, που μεμονωμένες δεν σημαίνουν τίποτα, είναι απλά γραμμές. Συνδυαζόμενες όμως μεταξύ τους και υπακούοντας στις αρχές του κλασικού σχεδίου, ερμηνεύονται ως τοίχοι, πόρτες, μοτίβα. Παρατηρούσα τα τελικά σχέδια να παράγονται σε μεγάλους εκτυπωτές χωρίς να χρειαστεί να λερώσω τα χέρια μου με μελάνι. Κάπως έτσι οι ραπιδογράφοι μαζί με τα υπόλοιπα σύνεργα κλείστηκαν οριστικά σε κάποιο συρτάρι κι εγώ πλέον απομακρυνόμουν από τις έννοιες του σκίτσου και της μακέτας εργασίας.

03

Στην πρώτη μου δουλειά, συνέχισα να εργάζομαι αντίστοιχα, ανακαλύπτοντας και αξιοποιώντας με υπερηφάνεια όλο και περισσότερες δυνατότητες εκείνου του προγράμματος. Οι εξελίξεις όμως τρέχουν και η πρόοδος τόσο στην μεθοδολογία δουλειάς όσο και στα εργαλεία που τίθενται στη διάθεση μας, δεν μας επιτρέπουν να κινούμαστε επαναπαυόμενοι στα γνωστά μονοπάτια. Ο ανταγωνισμός και οι συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις όσον αφορά στην ποιότητα του έργου μας υποχρεώνουν να ακολουθήσουμε το ρεύμα. Το δισδιάστατο σχέδιο θεωρείται ξεπερασμένο, σε όσο σύγχρονο υπολογιστή κι αν υλοποιείται. Στην εποχή που η ψηφιακή εικόνα αναπαριστά τον πραγματικό κόσμο με εκπληκτική πιστότητα, πράγμα που βιώνουμε σε πολλούς τομείς της ζωής μας, ο αρχιτέκτονας καλείται να συνθέσει σε τρεις διαστάσεις από την πρώτη κιόλας στιγμή.

04

Τα προγράμματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα διαθέτουν πλέον εργαλειοθήκες με δομικά στοιχεία που αντιστοιχούν στις πραγματικές κατασκευές με όλες τους τις ιδιότητες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά, υποβιβάζοντας τη συμβολική αξία μιας απλής γραμμής. Η αρχιτεκτονική κοινότητα κάνει λόγο για το περιβόητο ΒΙΜ (Building  Ιnformation Μodel) κι εγώ στην παρούσα δουλειά μου πρέπει αφενός να κατανοήσω το νέο concept εργασίας και αφετέρου να το εφαρμόσω.

Apple iPad and iphone 4G isolated on white

Ωστόσο η πραγματικότητα δεν έχει τη σαφήνεια μιας ιστορικής αναδρομής. Υιοθετώντας πιο μοντέρνες τεχνικές δεν σημαίνει απαραίτητα ότι απαρνείσαι διαπαντός τις προηγούμενες. Στην καθημερινότητα μου αντιμετωπίζω συχνά τη σύγκρουση μεταξύ ριζόχαρτου και εξειδικευμένου λογισμικού και προβληματίζομαι για το ποια μέθοδος είναι τελικά η ορθότερη, κυρίως στη φάση της σύνθεσης, κατά την αναζήτηση της αρχιτεκτονικής ενός κτιρίου.

06

Για τους έμπειρους στο χώρο, το να χαράξεις στο χέρι μια κάτοψη είναι κάτι απλό και γρήγορο. Η απόκλιση του σκίτσου από το τελικό σχέδιο, όσον αφορά στις διαστάσεις των χώρων είναι μικρή και στο επίπεδο μιας προμελέτης δεν απασχολεί καθόλου. Στην πορεία του έργου βέβαια ακόμα και μερικά εκατοστά, που αντιστοιχούν σε λίγα μόνο χιλιοστά στο χαρτί, μπορεί να ανατρέψουν ολόκληρη την ιδέα. Άρα μήπως πρέπει από την αρχή να δουλεύουμε με απόλυτη ακρίβεια;

07

Εκεί έγκειται η αγωνία της δική μας γενιάς. Έχουμε μεγαλύτερη άνεση στον υπολογιστή. Σχεδιάζουμε κάτι επίσης γρήγορα και ανά πάσα στιγμή το αναιρούμε αν διαπιστώσουμε ότι δεν λειτουργεί σωστά, ακριβώς επειδή έχουμε τη δυνατότητα να επαληθεύουμε και την παραμικρή διάσταση. Επίσης το χρονικό κόστος των τυχόν τροποποιήσεων έχει ελαχιστοποιηθεί χάρη στην τελειοποίηση των προγραμμάτων και την πληθώρα επιλογών επεξεργασίας, πράγμα που μας επιτρέπει να επιχειρούμε διάφορες λύσεις, να πειραματιζόμαστε άφοβα μέχρι να καταλήξουμε σε αυτό που μας ικανοποιεί.

Η πρώτη άποψη επανέρχεται και υποστηρίζει ότι δεν μπορείς να εργάζεσαι χωρίς στρατηγική, να τραβάς στην τύχη γραμμές προς όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς να έχεις το σχέδιο στο μυαλό σου, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Χάσιμο χρόνου. Εκτός αυτού, η περίφημη ακρίβεια μπορεί να αποδειχτεί μεγάλη παγίδα καθώς όριο στο zoom δεν υπάρχει και άθελα σου παρασύρεσαι στο να αναλώνεσαι σε λεπτομέρειες εντελώς περιττές στο συγκεκριμένο στάδιο της μελέτης. Κι άλλο χάσιμο χρόνου. Δηλαδή, το εργαλείο μας δεν είναι τόσο αποδοτικό όσο πιστεύουμε;

08

Πιστεύω ότι σαφής απάντηση δεν υπάρχει. Το παιχνίδι αντίλογου στον αντίλογο μπορεί να συνεχιστεί με την κάθε πλευρά να παραθέτει τα επιχειρήματα της. Ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν πρόκειται για πόλεμο μεταξύ των γενεών ή μεταξύ παράδοσης και τεχνολογίας, καθώς ο στόχος είναι κοινός: γρήγορη και ποιοτική δουλειά. Η λύση βρίσκεται κάπου στη μέση. Δεν μπορούμε να υποτιμούμε τις καινοτομίες που επινοούνται για να μας διευκολύνουν αλλά ούτε και την αξία των βασικών αρχών του σχεδιασμού και των πρακτικών που έχουν δοκιμαστεί και εφαρμόζονται επί σειρά ετών. Ο καθένας ανάλογα με τις εμπειρίες του και τις δυνατότητες του εφαρμόζει τις τεχνικές στις οποίες έχει μεγαλύτερη ευχέρεια, με τις οποίες μπορεί να εκφράσει καλύτερα τις ιδέες του.

Εξάλλου η ουσία της αρχιτεκτονικής εργασίας  είναι πάνω απ’ όλα ο οραματισμός, η δημιουργία, ανεξάρτητα από τον τρόπο αναπαράστασης της.

09

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s