όσες φορές κι αν τον δεις

από τους δρόμους του 14ου

IMG_20151003_082723

μέχρι τους δρόμους του 16ου, που χρειάστηκε να φτάσω το προηγούμενο σαββατιάτικο πρωινό,

2015-10-10 11.54.42

μεσολαβούν ποικίλες διαδρομές, υπέργειες, υπόγειες, πιο αργές, πιο γρήγορες, πιο στριμωγμένες,  πιο άνετες, πιο ήσυχες, πιο μελωδικές… είναι στο χέρι του καθενός να επιλέξει ποια θα ακολουθήσει, σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει την κάθε στιγμή.

δικό μου κριτήριο εκείνη τη μέρα ήταν τη θέα. η γραμμή 6 κινείται σχεδόν εναέρια, σε ένα σεβαστό μέρος της ημικυκλικής χάραξης της. ότι πρέπει για χάζι πάνω από τους δρόμους και ανάμεσα στις παρισιάνικες οικοδομές. αν και συνήθως αποφεύγω τη συγκεκριμένη γραμμή, λόγω της βαβούρας των τουριστών και των πλανόδιων οργανοπαιχτών που σπεύδουν να τους ψυχαγωγήσουν, έρχονται στιγμές που όχι μόνο υποκύπτω στην ιδιαιτερότητα της, αλλά διαλέγω συνειδητά τη θέση μου στο βαγόνι. ο λόγος? μα φυσικά ο πύργος! κάτι ξέρουν οι τουρίστες!

2015-10-10 10.47.05

καθώς το μετρό περνάει τη γέφυρα που διασχίζει το ποτάμι, το σύμβολο της πόλης φαίνεται ανεμπόδιστα. αγέρωχο και κομψό. κατεβαίνω στο trocadero, στο ευρύχωρο πλάτωμα, εκεί όπου η μυρωδιά από τις ψημένες κρέπες αναδύεται από τις καντίνες και τα μπρελόκ με τις μεταλλικές μινιατούρες κουδουνίζουν στο ρυθμό του συνθήματος «σενκερο»*, που φωνάζουν οι πωλητές. o κόσμος συγκεντρώνεται από νωρίς εκεί για να θαυμάσει, να φωτογραφήσει και να φωτογραφηθεί.

2015-10-10 10.52.42

έχοντας περιθώριο μερικών λεπτών, πριν ανηφορίσω, γυρνώντας την πλάτη στο διάσημο μνημείο, κάνω κι εγώ μια στάση. γίνομαι σαν τους άλλους, τους εφήμερους επισκέπτες, που καταγράφουν σε εικόνες τις αναμνήσεις τους και μάλιστα με τρόπο μανιακό, που ώρες ώρες μου φέρνει θλίψη.

2015-10-10 10.53.22

τι κι αν βρισκόμουν στην κορυφή του πριν ένα μήνα περίπου, τι κι αν δυο μέρες αργότερα, θα τον θαύμαζα by night μετά την εκδήλωση στο palais de chaillot, όπου μεταξύ άλλων βραβεύτηκε το γραφείο μας, (όμως αυτό δεν το ήξερα ακόμα), κάθε φορά η όψη του με καθηλώνει!

2015-10-10 10.54.02

παρατηρώντας αντίστοιχες αντιδράσεις, από τους ίδιους τους παρισιάνους, όταν ανακαλύπτουν τον πύργο τους από μια καινούρια γι’ αυτούς οπτική, αισθάνομαι ότι τελικά ο ενθουσιασμός μου για τα αξιοθέατα της πόλης όπου ζω δεν είναι κατ΄ανάγκη αντιστρόφως ανάλογος με τον βαθμό της ένταξης μου σε αυτή.

*μου πήρε κάμποση ώρα να καταλάβω ότι αναφέρονται στην τιμή της πραμάτειας τους : cinq euros

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s